top of page

Thuisbevalling

Bij een thuisbevalling beval je in je eigen vertrouwde omgeving met de professionele begeleiding van twee vroedvrouwen. Ons vroedvrouwenteam is opgeleid voor het begeleiden van normale, laagrisico bevallingen.

Waarom thuis bevallen?

Een thuisbevalling klinkt je misschien wat vreemd in de oren, of je wist zelfs niet dat het een optie was. 

Bij onze Noorderburen is het de normaalste zaak van de wereld om je kindje thuis op de wereld te zetten. Samen zorgen we voor een veilige haven waar je op jouw manier en aan jouw tempo in alle rust je baby kan verwelkomen.

PHOTO-2022-10-22-21-59-34.jpg

Je vertrouwde nest is de plek waar je helemaal jezelf kan zijn, temidden van je eigen spulletjes en met de mensen om je heen die je zelf gekozen hebt, dat doet je geboortehormonen optimaal stromen. Die zijn je bondgenoot voor een natuurlijke bevalling.
Broertjes of zusjes kunnen de komst van je baby anders meemaken en je hoeft nergens meer heen na de geboorte.

Waterbevalling

Thuis kan je ook in bad bevallen. 
Het warme water doet deugd en verlicht pijn wanneer je weeën hebt. Veel mama's zuchten opgelucht, vinden nieuwe moed en kunnen er weer beter mee om wanneer ze in het water zitten. Dan volgt heel vaak ook logisch dat je in het water wil blijven voor de geboorte. De overgang van geborgen in je buik naar geboren worden wordt zo ook wat zachter voor je kleintje.
De weeëntijd wordt gemiddeld korter in bad en je beweegt lichter met je buik in het water.

nienke_266.jpg

Voor die bewegingsvrijheid heb je liefst voldoende plek en zachte wanden. Daarom verkopen we badjes om in te bevallen, en kan je alles wat je nodig hebtom die te vullen en snel leeg te maken huren bij Bolle Buik.

olivia-anne-snyder-o1XLLy7SCCY-unsplash_edited.jpg

Wil je thuis bevallen?

Als je graag thuis bevalt, vinden we het belangrijk dat jouw zwangerschap vlot en zonder complicaties verloopt. Om te kunnen inschatten of jouw zwangerschap verloopt zonder risico's volgen we je graag met heel ons team nauw op. Zo leren we elkaar goed kennen en bouwen we samen aan jullie verhaal. Rond 35 weken zwangerschap komen we bij jou op huisbezoek. We bekijken samen of de woonst geschikt is voor een thuisbevalling en overlopen de praktische zaken die bij een thuisbevalling komen kijken.  Bekijk hier de materiaallijst.

Een alternatief voor een thuisbevalling is de Birth & Breakfast. Indien je graag de ervaring van een thuisbevalling zou hebben, maar twijfelt of je het thuis kan laten doorgaan, kan je gerust informeren naar de Birth & Breakfast.

Wat als het anders loopt?

Wanneer complicaties zich voordoen tijdens de arbeid of bevalling nemen we geen risico's. Met een koffer vol materiaal en medicatie kunnen we thuis de nodige hulp verlenen. Indien nodig zetten we de begeleiding verder in het ziekenhuis.

MVI_0525 - frame at 0m24s-3.jpg
water-birth-8282309_1280.jpg

Hoeveel kost een thuisbevalling?

Wij werken geconventioneerd. Dat wilt zeggen dat alle kosten verbonden aan de mutualiteit rechtstreeks door hen aan ons uitbetaald worden. Wat niet door de mutualiteit betaald wordt, zijn de wachtvergoedingen. We zijn vanaf 37 weken zwangerschap dag en nacht voor jou van wacht. 

Er zullen twee vroedvrouwen aanwezig zijn bij de bevalling, voor elke vroedvrouw wordt er een wachtvergoeding van €250 aangerekend. Ook de kilometervergoeding wordt aan jou aangerekend. Van dit gehele bedrag krijg je eventueel iets teruggevorderd van jouw hospitalisatieverzekering. Vraag zelf bij hen na of en hoeveel ze aan jou terugbetalen. 

Welke vroedvrouwen zullen aanwezig zijn bij mijn bevalling?

Zowel bij een arbeidsbegeleiding als bij een thuisbevalling kunnen we niet voorspellen wie jou zal begeleiden. We werken met een variabel wachtsysteem waarbij er steeds twee vroedvrouwen van wacht zijn. Ook daarom vinden we het belangrijk dat je het team leert kennen.

bottom of page