Birth & Breakfast


Toen ik 38.5 weken zwanger was, kwamen vroedvrouwen Ellen en Johanne bloed afnemen. Later die dag vertelden ze mij dat ik zwangerschapscholestase had en dat ze meteen gingen overleggen met mijn huisarts of ik nog thuis mocht bevallen.

De volgende dag kon ik meteen bij mijn huisarts terecht die verslag deed van het overleg met de vroedvrouwen. Medicatie werd meteen besteld en ik zou met mijn man, Matt, die middag naar vroedvrouw Patty gaan om de bevalling via voet-reflexologie op gang te brengen. Als dit zou lukken mocht ik nog ‘thuis’ bevallen (in Birth & Breakfast).

Tot onze verrassing kwamen we er bij Patty achter dat ik al 6 cm ontsluiting had en daarom haastte Matt zich terug naar huis om onze tassen op te halen. 

Bijna meteen kwamen de weeën op gang en hielp Patty mij die op te vangen door mijn heupen te masseren. Toen Matt terug was met de tassen liet ze hem ook zien hoe hij moest masseren zodat zij snel het bad op kon zetten. 

Toen het bad klaar was werd het vruchtwater vlies gebroken en ging ik meteen het bad in. Toen de persweeën kwamen vertelde Patty mij dat ik lage geluiden achterin mijn keel moest maken en daartussenin probeerde ik te puffen en ontspannen. 

Na 3 of 4 keer persen zag Patty het hoofdje al en zei dat ik best anders ging zitten zodat de baby makkelijker ‘om het hoekje kon komen’. 

Met behulp van Matt en Patty leunde ik achterover terwijl de volgende wee al weer startte. 2 weeën laten was onze dochter geboren en mocht ik haar zelf uit het water tillen. 

Ellen vertelde ons de geboorte tijd en dat was de eerste keer dat ik opmerkte dat zij er ook bij was geweest. Later vertelde Matt mij dat ze vanalles had gedaan en zelfs mijn hoofd had gedept met een koud washandje.

Daarna kreeg ik een kleine hechting terwijl ik mijn kindje weer mocht vasthouden en proberen te voeden.
Patty hielp mij met wassen en liet ons toen met zijn drie-tjes achter om het avondeten te koken.

Tijdens de bevalling hebben Patty en Ellen mij steeds bemoedigd met zachte stemmen, door hun aanwijzingen heb ik mijn dochter zelf op de wereld kunnen zetten en dat geeft mij nog altijd een gevoel van trots en kracht.

We zijn in het Birth & Breakfast echt in de watten gelegd. Het was de bevalling waar we zo op gehoopt hadden.