Een unieke ervaring, mede dankzij de fantastische hulp van Bolle Buik!

Ik wist echt niet wat ik moest verwachten van de bevalling. Ik durf wel zeggen dat ik niet echt angst had. Mijn baby moest er nu eenmaal uit en hoe dat ging gebeuren, daar had niemand vat op. ’Go with the flow’ kan op geen beter moment toegepast wordend dan bij een bevalling. We hadden ons wel heel goed geïnformeerd via verschillende infosessies en ik was heel goed begeleid door de super vroedvrouwen van Bolle Buik! Wetende dat iemand met ervaring bij mij ging zijn wanneer alles begon is een heel groot deel geweest van mijn geruste gevoel. Voor de prenatale zorgen heb ik Bolle Buik gecombineerd met het UZ Leuven. Ik had namelijk vernomen dat Inge prenatale consultaties deed in het ziekenhuis en de postnatale zorg thuis via Bolle Buik. Ideale combinatie! Voor echo’s en testen ging ik naar het ziekenhuis, met als vaste vroedvrouw Inge. Voor verdere tussentijdse prenatale consultaties kon ik rekenen op Alexandra. Naar het eind van mijn zwangerschap heb ik een afspraak gehad bij elke vroedvrouw die in het wachtschema ingepland stond voor de begeleiding van arbeid thuis. Dat vond ik wel goed, zodat ik de persoon toch al 1 keer gezien had voor ik aan het echte werk begon. Al hoopte ik dat Alexandra de persoon ging zijn die mij ging begeleiden, want zij was de persoon die we het beste kenden en het meeste gezien hadden. En ik had geluk, want op 12/01 was Alexandra van wacht!  Lukas is 2 weken te vroeg gekomen, op een dag dat ik normaal gezien nog naar mijn werk ging gaan (de laatste dag, want het was goed geweest voor mij)
 

Donderdag 12/01 om 11u30 is mijn water gebroken. Ik was die dag opgestaan en merkte dat ik mijn slijmprop verloren was. Dat is een signaal dat het niet lang meer ging duren.  Daarbij had ik ook nog een zeurende rugpijn. Genoeg signalen om te beslissen toch thuis  te blijven. Daarna meteen Alexandra van Bolle Buik gebeld (want zij zaten voor mij op  wacht om mij te begeleiden bij de arbeid thuis) en ze was al snel bij ons thuis.(rond 12u) Op het eerste moment leek het alsof ik nog wel wat tijd had vooraleer de echte harde weeën gingen starten. Ik had wel weeën, maar nog niet heel hevig en van korte duur. Alexandra zei dat ik nog even kon gaan wandelen, maar dat is er allemaal niet meer van gekomen. De weeën werden al heel snel frequenter en heviger. Op dat moment besloot Alexandra om toch een vaginaal onderzoek te doen voor een stand van zaken. Eerder had ze dat nog niet willen uitvoeren, omdat er infectiegevaar was aangezien mijn water gebroken was. Toen was het meteen duidelijk dat het allemaal snel ging gaan. Ik had nog maar 2 cm opening, maar alles was volledig afgevlakt en het hoofdje zat al klaar. Er was geen tijd meer te verliezen, ik moest snel naar het ziekenhuis.

Gelukkig kwam mijn man net op tijd thuis van het werk en konden we meteen vertrekken. (rond 13u30).Ik dacht zelf nog tot het verloskwartier te wandelen van de parking, maar wat was ik blij dat Alexandra mij toch in een rolstoel gezet had, want wandelen zat er niet echt meer in met weeën om de 3 à 4 minuten. Eens aangekomen in het ziekenhuis kreeg ik meteen een kamer op het verloskwartier en dat was ook nodig want mijn weeën waren echt heel heftig! Het is heel vlot gegaan. Een paar uur heel goed afgezien en veel geschreeuwd. Maar ik kan Alexandra van Bolle Buik niet genoeg bedanken voor de ongelofelijk fantastische begeleiding tijdens deze zware arbeid. Ik denk dat ik wel 10-15 verschillende posities gehad heb om de weeën op te vangen, wat enorm hielp. (in de jacuzzi op verschillende manieren, op mijn handen en knieën op bed, op de baarkruk, rond mijn man zijn nek, op mijn zij in bed, op mijn rug in bed,… )

Op die manier wist ik niet wat ik kon verwachten en hoe hevig ik de pijn ging voelen. Op het moment dat ik klaar was om op te geven en naar pijnstilling vroeg had Alexandra de juiste woorden en steun dat ik nodig had om er toch door te komen zonder die pijnstilling. Want zoals eerder met haar besproken had ik het liever niet als het niet nodig was en Alexandra zag en wist dat ik het ging kunnen zonder. Naast het advies van de verschillende posities zorgde ze constant voor de juiste aanmoediging en geruststellende woorden. Ook zorgde ze ervoor dat mijn man heel nauw betrokken was bij het hele gebeuren. Zo heb ik de beginnende persweeën rond zijn nek meegemaakt. Best wel speciaal en intiem (al blijft het allemaal wel pijnlijk).

En dan was het zover, ik mocht plaatsnemen op de bevallingstafel en persen als een gek. Ook dit gedeelte ging vlot voor mij. Heel goeie begeleiding vanuit het UZ Leuven met aan mijn ene zijde mijn man en mijn andere Alexandra. De constante aanmoediging en ondersteuning hebben mij erdoor geholpen. Soms leek het alsof mijn persweeën niet lang genoeg duurden en stopte ik met persen net wanneer ik nog net dat ene duwtje moest geven. Dat merkte ik aan de gezichten van de mensen rondom, het moest net iets meer zijn. Dus dan heb ik dat net iets meer ook proberen te geven, met resultaat. Door het advies op te volgen van de gynaecologe wanneer ik moest stoppen met persen en heel voorzichtig mocht duwen op het moment dat zijn hoofdje erdoor kwam had ik zelfs geen knip of scheur. En eens het hoofdje eruit gaat de rest als vanzelf. Voor ik het wist had ik
mijn lieve kleine Lukas stevig vast, eindelijk!

Alexandra is nog gebleven om te zien of Lukas het goed maakte. Hij neigde al snel naar de borst en ook hier had ze heel goeie tips en advies om Lukas correct aan te leggen. Hij had het van de eerste keer goed, waardoor borstvoeding nooit een probleem geweest is. Eens Alexandra merkte dat alles goed ging komen en Lukas het goed maakte, kon ze met een welverdiend gerust hart vertrekken. Ook bij de thuiskomst konden we nog maar eens rekenen op het advies en goeie raad van Alexandra.

Zondagmiddag 15/01 zijn we thuisgekomen en diezelfde avond nog is Alexandra langsgekomen om te zien hoe we het maakten en om een antwoord te geven op al onze vragen. Daarna was het een combinatie van Inge en Alexandra die ons met raad en daad bijstonden (en nu nog) tijdens de postnatale consultaties. Zoals eerder gezegd, ideaal, want dit zijn ook de twee personen die we het beste kenden en waarbij we een heel goed gevoel hadden. Dikke merci! Op die manier zou ik meteen een 2 de kindje op de wereld zetten. Ik ben er zeker van, dat ik bij een 2 de zwangerschap, mij opnieuw laat begeleiden door de fantastische vroedvrouwen van Bolle Buik. Nog eens een hele dikke merci voor al jullie hulp, advies, steun en raad.

Zonder jullie ging het nooit zo vlot verlopen zijn. MERCI!!