Kraamtijd

Zorg aan huis

De vroedvrouw volgt je thuis op in de dagen na de geboorte. Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, een kort verblijf of een lang verblijf, het maakt niet uit je vroedvrouw staat paraat. Bij het huisbezoek kijkt ze zowel moeder als kind na. Zij controleert dan de nodige parameters zoals je bloeddruk, baarmoeder, het opstarten van je melkproductie, enz. 

Verder beantwoordt ze vragen waar je mee zit en helpt ze je op weg tijdens deze intense periode. Op dag drie, vier of vijf kan ze de Guthrie-test (de meer bekende ‘hielprik’) doen bij je baby. Je vroedvrouw komt zolang en zo vaak als nodig aan huis, tot zelfs een jaar na geboorte.

KIK-project (kort in kraamkliniek)

Dit is een project van de overheid waarbij de verblijfdagen op de materniteit na een bevalling zijn verkort. Waardoor je sneller naar huis gaat, om in je vertrouwde omgeving te herstellen en je kindje te verzorgen. Maak tijdig een afspraak in je zwangerschap met een vroedvrouw.

Informatie en begeleiding tijdens de zwangerschap, opvolging van moeder en baby, borstvoedingsondersteuning, hulp bij de babyzorg en praktische tips na de bevalling. Hiervoor kan je terecht bij ons vroedvrouwenteam. Als je binnen de 3 dagen na de bevalling naar huis gaat, is medische opvolging een must. Maar ook als je langer in het ziekenhuis verblijft, is een vroedvrouw die je verder opvolgt en begeleidt aangeraden.

Welke vroedvrouw de postnatale huisbezoeken zal doen is afhankelijk van de regio waar je woont en de beschikbaarheid van de vroedvrouwen. Wij sturen de vroedvrouw die het dichtste in jouw buurt woont om de reiskosten te beperken. 

Borstvoeding

Het vaardig worden in borstvoeding geven vraagt wat oefening. De eerste periode na de geboorte kun je vragen of twijfels hebben rond de borstvoeding. De vroedvrouw helpt je op weg door mee te kijken en te ondersteunen bij het aanleggen en het drinken van je baby. Ze toont verschillende borstvoedingshoudingen die het drinken makkelijker maken en geeft heel wat tips. Als de borstvoeding moeilijk verloopt, kan je ook bij je vroedvrouw terecht. Zij komt je dan thuis bezoeken en zoekt samen met jou naar een oplossing voor jouw specifieke borstvoedingsprobleem/vraag. 

Je kan op elke leeftijd van je kindje (peuter/kleuter) beroep doen op haar. Er is terugbetaling voorzien tot de leeftijd van 1 jaar. Als er geen acute situatie is en je kindje ouder is dan 3 weken, kan je ook met je vragen in de praktijk terecht. Heb je specifieke vragen die je met een vroedvrouw/lactatiekundige wilt bespreken? Dan kan je hiervoor terecht bij:
Vroedvrouw/ Lactatiekundige Emma De Schutter,
Leuven/ Tildonk: 0486 336 693
Vroedvrouw/ Lactatiekundige Alexandra Denys,
Leuven/ Boutersem: 0496 511 767

Psychologische begeleiding

Deze individuele begeleiding kan een steun in de rug zijn voor wie kampt met angsten, zorgen, voor wie zich niet goed voelt in haar/zijn vel of voor wie de aanpassing aan het ouderschap niet van een leien dakje loopt.

Voor meer informatie kun je terecht bij Nina-Benedicte
Telefoonnummer: 0474 205 270
E-mailadres: ninabenedicte@diadamo.be
Website: www.diadamo.be