Kraamtijd

Borstvoeding

Het vaardig worden in borstvoeding geven vraagt wat oefening. De eerste periode na de geboorte kun je vragen of twijfels hebben rond de borstvoeding. De vroedvrouw helpt je op weg door mee te kijken en te ondersteunen bij het aanleggen en het drinken van je baby. Ze toont verschillende borstvoedingshoudingen die het drinken makkelijker maakt en geeft heel wat tips. 

Als de borstvoeding moeilijk verloopt, kan je ook bij je vroedvrouw terecht. Zij komt je dan thuis bezoeken en zoekt samen met jou naar een oplossing voor jouw specifieke borstvoedingsprobleem/vraag. 

Je kan op elke leeftijd van je kindje (peuter/kleuter) beroep doen op haar. Er is terugbetaling voorzien tot de leeftijd van 1 jaar. Als er geen acute situatie is en je kindje ouder is dan 3 weken, kan je ook met je vragen in de praktijk terecht.

Heb je specifieke vragen die je met een vroedvrouw/lactatiekundige wilt bespreken? Dan kan je hiervoor terecht bij:

Vroedvrouw/ Lactatiekundige
Emma De Schutter 
Leuven/ Tildonk: 0486 336 693

 

CORONA VIRUS MAATREGELEN
Wat een gek begin van 2020. Dat we in deze situatie zouden terechtkomen had niemand verwacht. De natuur dwingt ons om stil te staan en de aarde zelf krijgt een adempauze. De andere kant van dit verhaal is natuurlijk dat zwangeren ongerust zijn en kraambezoek niet meer is toegestaan. Maar wees gerust, de vroedvrouwen van Bolle Buik zijn er voor jou! We laten niemand in de steek. Om duidelijkheid te scheppen zetten we onze maatregelen nog eens op een rijtje.

1. De consultaties en huisbezoeken gaan door zoals gepland. De vroedvrouw zal jou zelf contacteren wanneer een fysieke afspraak niet nodig is. Er wordt samen een alternatief gezocht, bijvoorbeeld telefonisch, skype enz.
2. Je mag niemand meebrengen op zwangerschapscontrole of consultatie. Dat betekent dat je alleen moet komen. Je kunt wel ondertussen videobellen met je partner of iemand anders zodat hij/zij er toch een beetje kan bij zijn.
3. Wacht in de auto of buiten tot de vroedvrouw je komt halen, je belt of smst dat je mag binnen komen.
4. Tijdens de huisbezoeken zal de vroedvrouw het contact beperken tot moeder en baby. Andere gezinsleden mogen niet in dezelfde ruimte aanwezig zijn.
5. Wij dragen maskers en handschoenen. Dit om jullie en onszelf te beschermen. Schrik hier niet van. Onze vroedvrouwen zijn niet ziek. Zodra zij ziek zijn blijven ze thuis en krijg je een andere vroedvrouw die jullie verder zal opvolgen.
6. Hebben jijzelf of andere gezinsleden symptomen van het Corona-virus, dan zijn wij hier graag van op de hoogte. Geef even een belletje. De afspraak kan vaak nog steeds doorgaan, maar dan moeten wij extra beschermingsmaatregelen treffen. Symptomen zijn ; Koorts, hoesten, hoofdpijn, spierpijn..
 
Wij raden kraambezoek ten zeerste af. Om jullie zelf te beschermen, maar ook om onze vroedvrouwen en hun gezinnen te beschermen. Laten we zorg dragen voor elkaar, zodat onze vroedvrouwen kunnen blijven zorgen.
 

Zorg aan huis

De vroedvrouw volgt je thuis op in
de dagen na de geboorte. Of je nu
thuis bevalt of in het ziekenhuis,
een kort verblijf of een lang verblijf,
het maakt niet uit je vroedvrouw staat paraat.
Bij het huisbezoek kijkt ze zowel moeder als
kind na. Zij controleert dan de nodige
parameters zoals je bloeddruk,
baarmoeder, het opstarten van je
melkproductie, enz. 

Verder beantwoordt ze vragen waar je mee
zit en helpt ze je op weg tijdens deze intense
periode. Op dag drie, vier of vijf kan ze de Guthrie-test 
(de meer bekende ‘hielprik’) doen bij je baby.
Je vroedvrouw komt zolang en zo vaak als
nodig aan huis, tot zelfs een jaar na geboorte.