Thuis bevallen


Thuis bevallen betekent in de eerste plaats dat je op je eigen, vertrouwde terrein bent. Je kent hier elke kleur, elke geur, elk geluid. Het is er rustig en ontspannen en daar gaat het om als je gaat bevallen. Wanneer je als moeder jezelf bent, betekent het dat je naar jezelf kan luisteren.

Dat je kan voelen wat je wil, en doen wat je wil. Rondwandelen, een zalig bad nemen, gaan leunen tegen de muur in de gang, een luchtje scheppen in de tuin, de planten water geven, je partner lekker knuffelen, je lievelingsplaat beluisteren.

Begeleiding:

Thuis bevallenEerst en vooral is je partner erbij. Hij hoort er bij, en hij doet mee, zoveel hij kan en wil. Hij kan meten hoelang de weeën duren en hoe snel ze terugkomen, hij kan je ondersteunen of strelen, en hij kan zelfs de navelstreng doorknippen. Samen worden jullie begeleid door de vroedvrouw, die met jullie al lang voordien de bevalling voorbereid heeft.

Vroedvrouwen zijn speciaal opgeleid voor het begeleiden van normale zwangerschappen en bevallingen, en voor nazorg. Ze hebben verschillende jaren praktische ervaring achter de rug, voor ze thuiszorg doen. Bovendien gebruikt een vroedvrouw voor een groot deel hetzelfde materialen als in het ziekenhuis. Ze heeft steriel materiaal bij, een speciaal wegwerp bevallingsmatrasje en medicatie als het nodig is. Ze kan de hartslag van de baby beluisteren met een elektronische doptone. Ze heeft ook een gebruiksklare zuurstoffles bij, een apparaat om slijmpjes weg te zuigen en instrumenten om zonodig te verdoven, te knippen en te hechten. Dingen die ze overigens heel zelden moet gebruiken.

Er kunnen wel eens verwikkelingen optreden, en dan houdt de bevalling inderdaad een risico in. In dat geval gebeurt de bevalling best in het ziekenhuis. Of een bevalling risicodragend is, kan de vroedvrouw vaststellen tijdens de prenatale controle. Ook in de loop van de thuisbevalling kan ze nog besluiten dat die best voortgezet wordt in een ziekenhuis. Eén van de voorwaarden voor thuis bevallen is dus dat je binnen het half uur in een ziekenhuis moet kunnen zijn.

Materiaallijst bij een thuisbevalling

Een overzicht van wat de vroedvrouw meebrengt en wat je zelf je in huis moeten hebben staat beschreven in dit document

Neem ook eens een kijkje bij de uitleg over onder water bevallen!

Joomla Templates by Joomla51.com